کشت و پرورش درخت گیلاس 1
گیلاس یکی از محصولات مهم و جذاب باغبانی در دنیا می باشد.در کشور ما نیز این محصول بدلیل طعم و مزه مطلوب و دوره رسیدگی کوتاه میوه و تولید در اوایل فصل از اهمیت بالایی برخوردار است طبق گزارش های موجود در حال حاضر این محصول بیش از 40 نقطعه از جهان بطور تجاری کشت می شود.
مطالعات نشان می دهد که وجود شرایط بسیار متنوع اقلیمی بوم شناختی و تنوع وسیع شرایط آب و خاک در مناطق مختلف کشور امکانات بسیار وسیعی برای تولید گیلاس فراهم نموده است.بطوری که ایران جز 3 کشور اول تولید کننده گیلاس در دنیا می باشد.علیرغم این که کیفیت و نوع گیلاس صادرات از مرغوبیت بالایی برخوردار می باشد ولی متاسفانه بدلیل عدم برنامه ریزی مناسب در زمینه بازاریابی این محصول نام ایران در دنیا به عنوان صادر کننده عمده گیلاس شناخته نشده است.
کمبود مواد غذایی ,شرایط نامطلوب اقتصادی,گرسنگی,فقر فرهنگی در نهایت رشد روز افزون جمعیت موجب نیاز غذایی شدیدشد و این امر نیز باعث کاربرد وسیع نهادهای کشاورزی بخصوص افزایش کاربرد سموم و انواع کودهای شیمیایی گشته است.که علاوه بر آلوده سازی رودخانه و دریاها,فرسایش و ﮋنتیکی و نابودی گونه های زیادی از جانوران و حتی گیاهان و ایجاد عدم تعادل اکولوژیکی در محیط انسان, موجب بیماری های مهلک لاعلاج را فراهم ساخته است.
تلاش انسان برای تامین معاش سبب برهم خوردن اکوسیستم شده است.در نتیجه بسیاری از موجودات بخصوص حشراتی که زمانی کم خطر یا بی خطر بوده اند به آفات عمده خسارت زا تبدیل شده اند.
عوارض سموم:
برای حفظ محصولات از گزند آفات و بیماری های گیاهی گرایش به سمت مبارزه شیمیایی علیه آفات بیشتر شده است. مصرف سموم خسارت ناشی از آفات و بیماری را کاهش می دهد ولی در عوض آلودگی محیط زیست٬ انسان٬ دام٬ جانوران خونسرد (ماهیان) حشرات و غیره را سبب می شود و در نتیجه بر هم خوردن تعادل طبیعی بین آفات و دشمنان طبیعی٬ پیدایش آفات جدید و یا افزایش خسارت ناشی از آفات همچنان سیر صعودی را می پیماید.مقارن شدن سریع آفات و سموم مصرفی جدید, سازندگان سموم را ناگزیر از ساخت و عرضه فورمولاسیون های قوی با طیف و تاثیر گسترده کرده است.
مصرف بی رویه و غیر معقول آفت کش و عدم توجه کافی به مسائل زیست محیطی سبب شده است تا آفت کش ها به بدن جانوران و آبزیان راه یابد وبعدا از طریق زنجیره غذایی به بدن انسان منتقل می شود.
از آنجا که برنامه های مبارزه با آفات و کاربرد سموم شیمیایی عمدتا با اجتماعات کشاورزان و دیگر ساکنان سرو کار دارد خطر اولیه سموم شیمیایی از طریق مختلف به خود آنها بر می گردد.
بعضی از سموم بر سیستم اعصاب تاثیر دارند و بعضی از طریق سوخت و ساز بدن جذب می شود وبرخی از سموم دارای فلزات سنگین هستند که به یاخته های در حال تقسیم حمله می کنند .
سمپاشی بی رویه باعث از بین رفتن ماهیهای آبهای شیرین , کرم ابریشم , دام , بندپایان شکاری و انگلی و گرده افشان می شود.هنگامی که دشمنان طبیعی آفات قربانی سموم می شوند و از بین میبرند جمعیت آفات از قید طبیعی آنان رها می شوند و تعدادشان رو به افزونی می گردد.
احداث باغ:
زمین غرس نهال گیلاس باید صاف و تسطیح شده باشد و اگر شیب دار است کرت بندی شود تا حین آبیاری یا بارش دچار فرسایش نشود.
نکته مهم: بهتر است قبل از غرس از زمین آزمایش خاک بگیرم تا کمبود ها مشخص شود.
بهتر است قبل از غرس نهال ٬ 30-40 تن کود دامی پوسیده در هکتار به زمین اضافه کرد.وهنگام غرس فاصله مناسب را رعایت نمود ( 6*6-8*8 بسته به زمین ) تا در آینده بهترین محصول را با کمترین مشکل برداشت نمود.
چاله ها باید 60*60 و به عمق 60 سانتی متر حفر شود وحتما خاک 30 سانتیمتر سطحی را جدا کرد که بعد از حفر چاله به همراه کود وکمی ماسه کف چاله ریخت تا نهال راحتر ریشه بزند
نکته مهم: در خرید نهال دقت نموده٬ریشه نهال را هنگام انتقال حتما با کیسه بپوشانید و قبل از غرس در محلول زیر ضد عفونی کنید** بنومیل(200گرم)+خاک(10کیلوگرم)+کود حیوانی الک شده (5کیلوگرم)+100 لیتر آب
نکته مهم: محل پیوند باید حداقل 10 سانتی متر بالا تر از سطح زمین باشد.
قیم:
قیم بسیار مهمتر از آن است که فکر می کنیم درصد بالایی از خشک شدن نهال٬ بدلیل عدم استفاده از قیم و یا نصب نادرست آن است.قیم باید با فاصله 30 سانتی متر از نهال در خلا ف جهت بادی که به نهال می وزد طوری نصب شود که به طور مورب وسط نهال را قطع کند بطوری که یک سوم قیم از نهال بگذرد.و حتما با گره ای شبیه 8 انگلیسی به هم وصل شود حال شدید ترین باد هم نمی تواند نهال را زیاد جابجا کند.
هرس:
هرس جز مهمترین عملیات باغات است که عمیق ترین تاثیر فیزیولوژیکی را روی درختان دارد.
مزایای هرس درست و به موقع:
1.تربیت و فرم دهی مناسب به درخت که موجب کاهش هزینه نگهداری و سمپاشی و غیره می شود.
2.ایجاد تعادل مناسب بین ریشه و شاخسار ها
3.افزایش نور گیری و تهویه بین شاخه های داخلی که موجب افزایش عملکرد و کاهش بیماری های قارچی می شود.
4.افزایش عمر مفید درخت
انواع هرس:
1.هرس فرم دهی:
نوعی هرس زمستانه است که در چند سال اول جهت ایجاد فرم اصلی درخت انجام می شود.
سال اول:بعد از کاشت نهال باید از ارتفاع80-100 سانتی متری از زمین سر برداری صورت گیرد
سال دوم:از دو یا سه شاخه فرعی ایجاد شده از بالای محل جوانه ای که به سمت خارج است قطع می کنیم.
سال سوم:مانند سال دوم دوباره شاخه های فرعی را ازبالای محل جوانه به سمت خارج قطع می کنیم٬حال ما درختی خوش فرم با شاخه های پایه و اصلی زیبا و محکم داریم که نوید دهنده محصول وعمر بالاست.
2.هرس تابستانه: همان سربرداری که اواخر تابستان جهت کنترل رشد و تحریک شکوفه دهی در فصل جاری انجام می شود.
3.هرس پاییزه: دراوایل فصل پاییز با حذف شاخه های آسیب دیده و آلوده جهت از بین برن کانون آفت وبیماری در باغ
4.هرس زمستانه: این هرس همانطور که از اسمش پیداست در فصل زمستان(خواب) قبل از باز شدن درخت انجام می شود انجام هرس سبک موجب افزایش محصول درفصل جاری می شود.
نکته مهم: محل برش را حتما با چسب باغبانی بپوشانید٬ چون محل تجمع و ورود عوامل بیماری زاست
نکته مهم:گاهی در ماهای سرد سال همزمان با پوشش برف روی زمین بر اثر انعکاس اشعه خورشید روی تنه درختان سوختگی ها وترک خوردگی هایی ایجاد می شود که علاوه بر کاهش عمر مفید درخت محل تجمع آفات و عوامل بیماری زا میشود(که در این منطقه بسیار رویت شده)٬ لذا پیشنهاد می شود تنه درخت را تا ارتفاع 60-100 سانتی متر با یک محافظ بپوشانیم برای این منظور ترکیب زیر را با قلم مو به تنه درخت بمالید:
گل سفید(10 کیلوگرم)+آهک(1.5 کیلوگرم)+ آب(10 لیتر)
کود دهی:
میزان کود بسته به خاک زمین متغییر است اما آن چیز که مسلم است بهترین کود همان کود پوسیده دامی است که موجب بهبود بافت خاک می شود.
نکته مهم:بخش فعال ریشه٬ریشه مویی است که در سایه انداز درخت وجود دارد بسته به نوع آبیاری سطحی یا عمقی است.به همین دلیل بر لزوم آبیاری قطره ای تاکید می شود چون هم مصرف آب را کاهش می دهد و هم میزان جذب کود های شیمیایی بیشتر می شود و جلوی مصرف بی رویه و آلودگی محیط زیست هم گرفته می شود.
نکته مهم: علائم کمبود ازت: درختان مواجه با کمبود ازت دارای برگ های کوچک هستند و احتمالا ریزش زودرس یکی دیگر از علایم کمبود ازت است.
نکات مهم در کود دهی:
1.به دستور آزمایشگاه خاک شناسی عمل کنید٬کود اضافه علاوه بر زیان مالی موجب تخریب بافت خاک و همچنین آلوده شدن محیط زیست می شود.
2.نهال در 3 سال اول چون رشد رویشی داشته٬ فقط نیاز به کود ازته(اوره) دارد٬ 100-200 گرم هر سال(بهتر است در 3 نوبت )و از سال چهارم چون درخت شروع به میوه دهی می کند کود فسفره وپتاسه هم نیاز است.
3.مقدار کود مورد نیاز درختان بارور گیلاس بطور تقریبی در هر هکتار 80 کیلو گرم ازت٬ 70 کیلو گرم فسفر و 120 کیلو گرم پتاس می باشد.
نکته مهم: برای گیلاس مصرف کود حیوانی در اوایل فصل پاییز مناسب است٬ وکودهای ازته هر ساله نیاز است.
3.درخت علاوه بر ازت پتاس و فسفر به عناصر ریز مغذی هم نیاز دارد که باید هر ساله تامین شود و یکی از بهترین روش کودهی ریز مغذی محلول پاشی به وسیله سمپاش وجذب توسط برگ است.
محلول پاشی با سکوسترون آهن 1 % و سولفات روی 20% در بهار در صورت مشاهده علایم کمبود در برگ (زمینه زرد رنگ بدون تغییر رنگ رگبرگ) به فاصله 14 روز 2-3 بار تکرار شود.
4.بهترین راه کودهی چالکود است
نکته مهم:قبل از به خواب رفتن درخت یکی از بهترین زمانها برای کود دهی است که موجب ذخیره کود در داخل تنه درخت می شود.
آفات وبیماری های گیلاس:
آفات:
مهمترین آفت در درخت گیلاس٬ مگس گیلاس است و بعد از آن به ترتیب کرم سفید ریشه٬سرخرطومی٬کنه قرمز٬سوسک چوبخوار و شته است.
نکته مهم:در مبارزه با همه این آفات مبارزه فیزیکی(غیر شیمیایی) می تواند بسیار موثرتر از مبارزه شیمیایی باشد.
مبارزه فیزیکی:
1-از بین بردن علف های هرز و نظافت باغ به منظور ایجاد شرایط مناسب جهت رشد درختان
2.جمع آوری برگ و میوه های ریخته در پای درخت قبل از خروج لاروها از آنها و رفتن داخل خاک
3-شخم زدن پای درخت
نکته: همه اینکارها محل و کانون زمستان گذرانی این آفات را از بین می برد و با برهم زدن سیکل زندگی آنها موجب نابودی آنها می شود
4- غرق آب کردن باغ در شبهای زمستان٬ چون تخم یا شفیره این حشرات در عمق خاک (3-5 سانتی متری) هستند ایجاد یخ در سطح باغ موجب نابودی تخم و شفیره ها می شود.
مگس گیلاس:
زمستان گزرانی این حشره به صورت شفیره و در عمق (3-5 سانتی متری)خاک است ودر فصل بهار به حشره بالغ(مگس) تبدیل می شود این مگس با خرطوم خود در سطح میوه نارس شکافی ایجاد کرده وبعد تخم گذاری می کند بعد از چند روز تخم به لارو تبدیل شده و وارد میوه می شود و موجب کاهش مرغوبیت میوه می گردد.
علامت بارز مگس گیلاس نقطه ای زرد رنگ در وسط بدن آن است.
مبارزه:
1.غیر شیمیایی:
الف. مبارزه فیزیکی که در بالا گفته شده
ب.تله ها که آفات را به دام می اندازند(نوارهای رنگی چسبنده و فرمونی)
2.شیمیایی:استفاده از سمومی همچون دیازینون ٬گوزاتیون آمبوش٬دیپترکس و ... به همراه 1 % ملاس یا شکر که اثر بخشی سمپاشی را بیشتر می کند.
نکته مهم:با مبارزه همزمان شیمیایی و غیر شیمیایی (تلفیقی IPM) می توان با کمترین هزینه سالم ترین میوه را تهیه نمود.یعنی فقط یکبار سمپاشی آن هم 20 روز قبل از برداشت میوه.
البته تجربه نشان داده سمپاشی در زمانی که گلها تلقیح شده و یک سوم گلبرگها در حال ریزش هستند هم می تواند نتایج رضایت بخشی به همراه داشته باشد.
نکته مهم: استفاده از محلول مویان با هر نوع سم و کود برگی اثر آن سم و یا کود برگ را در حد %70-100 % افزایش داده و استفاده از آن برای کشاورزان توصیه می شود.
سرخرطومی گیلاس:
سوسکی است قرمز طلایی رنگ که مقابل نور به سبز فلزی در می آید.
زمستان گذرانی در 5-10 سانتی متری خاک و به صورت شفیره است.
زمان فعالیت این حشره در شب هاست و با تغذیه از گوشت میوه موجب بد شکل شدن میوه می شود. این سوسک پس از بلوغ روی سطح میوه با خرطوم شکاف ایجاد کرده و تخم می گذارد. بعد از 10 روز این تخمها به لارو تبدیل می شود ولاروهم از گوشت میوه استفاده کرده و علاوه بر کاهش مرغوبیت اغلب موجب ریزش میوه می شود.
مبارزه:
1.مبارزه فیزیکی که در بالا ذکر شده.
2.شیمیایی: مصرف سمومی مثل دیازینون
باز هم تاکید می شود مبارزه غیر شیمیایی بسیار موثر تر است چون حشره در حالت خواب زمستانه بسیار آسیب پذیر تر است.
کرم سفید ریشه:
حشره بالغ همان سوسک های خالداری هستند که اندازه یک بند انگشت بوده و پرواز می کنند.
خسارت این حشره در مرحله لاروی است بخصوص لارو سن 3
این حشره پس از بلوغ داخل شکافهای زمین یا درخت تخم گذاری می کند که این تخم ها به لارو تبدیل شده و وارد خاک شده و از ریشه درخت تغذیه می کنند خسارت این لار بگونه ایست که 3-4 عدد از این لاروهای سن 3 می توانند یک درخت را خشک کنند.
مبارزه:
1.غیر شیمیایی:بهترین نوع مبارزه از بین بردن حشره بالغ قبل از تخم گذاری است.چون مبارزه با لاروی که داخل عمق زمین است مشکل است.
2.شیمیایی:استفاده از سمومی همچون دیازینون٬ ایمیداکلوپراید و ... بر روی زمین
نکته: باید پس از مصرف سم درخت را آبیاری کرد تا سموم به عمق خاک نفوذ کند٬ البته مقدار آبیاری نباید بیش از 10 میلیمتر( درسایه انداز درخت ) باشد چون اثر سم کم می شود.
سوسک شاخک بلند رزاسه:
سوسک از شیره شکوفه ها استفاده می کند پس از بلوغ روی برگ وشاخه ها تخم گذاری می کند این تخم ها بعد از 8 روز به لارو تبدیل می شوند .لاروها با ایجاد شکاف وارد ساقه و تنه درخت می شوند با استفاده از بافت چوبی منافذی در درخت ایجاد می کنند که به مرور موجب نا بودی درخت می شوند.
خسارت این آفت در مرحله لاروی است.
مبارز:
1.غیر شیمیایی: نابود کردن حشره بالغ(سوسک)
2.شیمیایی:مصرف حشره کشهای فسفره مثل دیازینون٬گوزاتیون و ...
زمستان را به صورت لارو در داخل شاخه یا تنه درختان خانواده رزاسه به سر میبرد
نکته: فاصله زیاد کاشت سبب تبخیر سطحی بالا شده و درختان را نسبت به حمله چوبخواران حساس مینماید. باغهای بدون حصار به علت جریان هوا و باد آلودگی بیشتر خواهند داشت.
نکته: کم آبی درختان را در مقابل آفات چوبخوار حساس میسازد.
نکته: با انجام صحیح و پیگیر اصول داشت، فاصله، آب، کود و غیره میتوانیم درختانی سالم داشته باشیم و از حمله حشرات چوبخوار جلوگیری کنیم.
کنه قرمز:
یکی ازمهمترین آفات باغ کنه قرمز اروپایی است زمستان گذرانی این آفت به صورت تخم روی سرشاخه ها ولی در زمستانهای ملایم بصورت پوره و جانور کامل نیز دیده می شوند .
خسارت:
خسارت کنه قرمزمرکبات ازطریق مکیدن شیره برگها ومیوه ها می باشد.با تغذیه کنه،لکه های کم رنگ روی سطح بالایی برگ ظاهرمی شود ودرآلودگی های شدید لکه های بزرگتر خشک شده وممکن است موجب قاشقی شدن،ریزش برگها وخشک شدن سرشاخه های جوان میگردد.فعالیت این کنه ها دربهاروپاییزبیشتراززمستان وتابستان است.میزان خسارت کنه قرمز بستگی به سلامت درخت،مدیریت آبیاری ووضعیت آب وهوایی دارد.برای مثال یک جمعیت نسبتاَ کم ازکنه ها باعث خسارت جدی روی درختهای ضعیف می شود.
مبارزه:
روغن پاشی در زمستان گاهی به همراه سموم کنه کش و استفاده از کنه کش های همچون نیسورون٬اورتوس و ... در زمان فعالیت آفت
شته:
حشرات کوچک به رنگ سبز و سیاه هستند که عموما در پشت برگ تجمع کرده و از شیره گیاهی استفاده نموده و سبب پیچ خوردگی برگ و سر شاخه ها٬ ضعف عمومی٬ ریزش شکوفه و میوه های تازه و انتقال بیماری های ویروسی می شوند.
در تراکم کم آسیب آنچنانی ایجاد نمی کنند اما در صورت طغیان حتما باید با آن مبارزه کرد.
مبارزه :
1.غیر شیمیایی:
الف: فیزیکی
ب. مبارزه بیولوژیک (حشرات شکارچی که آفات را می خورند مثل کفشدوزک)
2.شیمیایی
استفاده از یکی از شته کش اختصاصی زیر توصیه می شود.
پی متروزین(چس) به نسبت 5/0-75/0 کیلوگرم در 1000 لیتر آب
پریمور(پریکارب) به نسبت 5/0 کیلو گرم در 1000 لیتر آب
شته کشها را هیچگاه با روغن به صورت ترکیبی استفاده نکنید
شانکر باکتریایی درختان گیلاس:
عدم آشنایی باغداران با این بیماری و همچنین نحوه کنترل نسبتا مشکل از جمله مهمترین عوامل افزایش خسارت و نابودی درختان بر اثر ابتلا به این بیماری گزارش گردیده است
عواملی مانند طول دوره سرما ٬آب٬هوای مرطوب وبهاره با یخبندان نقش موثری در ایجاد بیماری دارند و دمای خنک توام با باد برایر ایجاد آلودگی و پراکندگی پاتوژن بسیار مطلوب است.
شانکرها زخم هایی هستند که نسبت به بافتهای سالم اطراف کمی فرو رفته بوده و رنگ آنها از نارنجی روشن تا قهوه ای تیره متغییر است.
این بیماری با ایجاد شکاف های روی تنه و شاخه شروع می شود و از محل شکاف صمغ درخت تراوش میکند(بیشتر در بهار) به مرور برگ های بالا دست کمرنگ (سبز مایل به زرد) شده به داخل پیچ می خورد بعد از چند هفته آن منطقه بوی ترشیدگی می دهد ودر صورت عدم کنترل تعداد واندازه شکاف آنقدر زیاد می شوند که درخت نابود می شود.
عملیات زراعی مناسب و اعمال روشهای کنترل در پایین نگه داشتن میزان و شدت آلودگی نقش دارد
1.انتخاب زمان مناسب هرس: اگر هرس در اواخر بهار و یا اواخر تابستان ویا اوایل پاییز انجام شود آلودگی کمتر خواهد بود٬ هرس در پاییز و زمستان منجر به شدت بیماری می شود.پیش آگاهی در طول دوره هرس در مدیریت بیماری نقش دارد.
2.انتخاب پایه مقاوم
3.کشت در خاک مناسب: در خاکهای اسیدی شنی و خاک با زهکشی ضعیف کشت انجام نشود.
4. مدیریت علف های هرز
5. استفاده از قلمه سالم برای تکثیر٬ تا جایی که امکان دارد ارتفاع پیوند افزایش یابد.
کنترل شیمیایی:
بیشتر برای جلوگیری گسترش آن است با چند نوبت سمپاشی با ترکیبات مسی همچون اکسی کلورایت مس و محلول بردو در طی سال و سمپاشی با استربتومایسین در بهار صورت می گیرد.
پیشنهاد: سمپاشی با اکسی کلورایت در هنگام خزان بعد از انجام هرس و بعد در اوایل بهار سمپاشی با ترکیبی از محلول بردو و استربتومایسین می تواند بسیار موثر باشد.
نکته مهم: در این بیماری مبارزه شیمیایی نمی تواند بسیار موثر باشد و فقط جهت جلوگیری از گسترش بیماری است.
شانکرهای موجود روی تنه و شاخه های اصلی را می توان با سوزاندن توسط مشعل های گازی کنترل کرد شعله به مدت 5-10 ثانیه روی شانکرها وحاشیه آن گرفته شود تا زمانی که صدای سوخته سدن بافت زیرین شنیده شوند.زمان این کار اوایل تا اواسط بهار است.در صورت نیاز 2-3 هفته بعد تکرار شود.
پوسیدگی ریشه:
این بیماری قارچی در خاک های بسیار مرطوب باعث آسیب به ریشه و ضعف درخت می شود.
بسته به نوع قارچ با نامهای مختلف همچون آرمیلاریا٬رزولیا٬فوزاریوم و ...
پیشگیری:
1.ضد عفونی ریشه قبل از غرس با محلول ذکر شده در بالا
2.عدم آبیاری پای درخت و رعایت فاصله 5/0 متری تا تنه درخت هنگام آبیاری
3.قوی نگه داشتن درخت با کودهی وآبیاری مناسب
4. در صورت ظهور علایم پوسیدگی همچون زردی برگها از پایین به بالا٬ بوی پوسیدگی از خاک و ریشه٬ 50 گرم بنومیل را تا فاصله 5/0 متری اطراف درخت بپاشید و بعد آبیاری کنید و یا محلول ریزی 100 گرم بنومیل در 100 لیتر آب در ناحیه سایه انداز
نکته :درختانی که رو به خشکی رفتن دیگر با بنومیل درمان نمی شوند و ازبین می روند.
مبارزه با بیماری پوسیدگی ریشه در قطعات کوچکک
گود کاشتن نهال و قرار گرفتن طوقه وتنه در زیر خاک موجب ضعف درخت شده و شرایط حمله قارچ را فراهم می شود.
روشهای عملی حفاظت از گل و میوه درختان از سرما زدگی
1.خوداری از پاکنی و شخم در دوره باز شدن گلها٬تشکیل میوه چون با افزایش هوادهی خاک موجب تشدید سرما زدگی می شود لذا بهتر است کوددهی اواخر پاییز باشد تا خاک به اندازه کافی فشرده شود.
2.محلول پاشی با محلول بردو 2 % (2 کیلو آهک+2 کیلو سولفات مس+ 100 لیتر آب) در زمان تورم جوانه به منظور کاهش باکتری های مولد هسته یخ
3.دود دادن با کاه و کلش و پوسته برنج
4.بهتر است تا قبل از گلدهی درخت خوب آبیاری شود ودر دوران گل دادن به درخت آب داده نشود تا ریزش گل کمتر شود.
5.در صورتی که درخت قبل از گل دهی در اوایل بهار دچار سرمازدگی شد بهتر است برای کاهش اثر سرما زدگی و افزایش ماندگار شکوفه ها درخت را محلول زیر سمپاشی(محلول پاشی) کنیم .
5/0 کیلو اوره + 5/0 کیلو اسید بوریک +5/0 کیلو سولفات روی + 100 لیتر آب
منابع:
1.بوذری 1386 . ارزیابی ارقام گیلاس و آلبالوی به بیماری شانکر باکتریایی.هفدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران. کرج
2. طلایی.ع.1377.فیزیولوژی درختان میوه معتدله . اتشارات دانشگاه تهران
3.گنجی مقدم.1383. اصول تربیت و هرس درختان گیلاس و آلبالو.نشریه فنی.موسسه تحقیقات.آموزش و ترویج کشاورزی
4.اشکان.م.1381.بیماری درختان میوه هسته دار.مرکز نشر دانشگاه تهران
5. تهیه عکس از اینتر نت .
6. http://amoltiyour.blogfa.com/post-34.aspx
7. http://www.bostane.ir/post/271