کشت طالبی در گلخانه
طالبى گیاه فصل گرم هست و به اب و هواى شبیه به خیار و شرایط دمایی نور و رطوبت یکسانی نسبت ب خیار احتیاج داره.
برای کاشت اون نکات زیر را رعایت کنید.
1 - بستر سازى:
خانواده کدوئیان به خاک های حاصلخیز دارای زهکش مواد الی بالا و ظرفیت نگه دارى متوسط احتیاج دارند
بنابراین برای اماده سازی زمین باید از کود های حیوانی کاملا پوسیده استفاده شود که مقدار ان در خاک های خیلی سبک و خیلی سنگین ده تن در هر هزار متر و در خاکهای با بافت متوسط پنج تن در هزار متر میباشد.
همزمان با مصرف کود حیوانی میتوان از کود های پایه
سولفات پتاسیم(سنگى)
سوپر فسفات تریپل (کود سیاه)
و فسفات دى امونیوم
به نسبت 50-25-100
استفاده کرد.
قبل از پخش کود ها از شخم خوردن عمیق زمین مطمعن شوید و پس از پشته بندى کود هارا روى پشته پخش کرده و با کولتیواتور و یا بیل تا عمق 30سانتی متری با خاک مخلوط کنید.
2 - کاشت:
پس از بستر سازى و تسطیح کاست به صورت مستقیم انجام می شود بدین صورت که بذر ها را روی ردیف هایی با فاصله 80الی100سانت ازهم با فاصله 40سانتی بوته ها از هم میکارند.
کاشت بذر در زمین کاملا خشک و بدون خیساندن بذر در عمق یک سانتی متری خاک صورت میگیرد.
فاصله بذر تا نازل اب حدود ده سانتی متر باشد و پس از کاشت ابیاری سنگین صورت گیرد.
دومین ابیاری به محض سبز شدن 80درصد بذور جهت تسهیل جوانه زنی انجام می گیرد.
نکته1: کاشتن ده درصد بذر اضافه به صورت نشا در لیوان یا سینی نشا جهت واکاری ضروری هست.
نکته2:درمواقعی که زمان برای ما مهم هست میتونیم همزمان با اماده سازی زمین نشاکاری کنیم البته هزینه هایی در بر داره اما ده روز جلو می افتیم.
نکته3:همراه با ابیاری اول و دوم میتونیم جهت ضد عفونی خاک سم تزریق کنیم ابیاری اول سم دورسبان با مقدار 5/0 تا 1لیتر در هزارمتر و ابیاری دوم سم اکسی کلرور مس بعلاوه بنومیل هرکدوم 5/0در هزار مترگلخانه.
پس از ابیاری دوم و واکاری گیاهان سبز نشده گیاه رو وارد تنش ابی خفیف میکنیم این تنش باید تا زمان 5یا6 برگى شدن گیاه ادامه بدیم و تو اون زمان همراه با ابیاری سوم ار کود های NPKفسفر بالا جهت ریشه زایی بهتر استفاده میکنیم.
و پس از اون اب نمیدیم ب گیاه تا وارد تنش اصلی بشه پایان این تنش همزمان با 50سانتی شدن بوته ها و تشکیل تقریبا برگ دوازدهم گیاه هست.
هرس بوته تا قبل از گلدهى
هرس بوته بدین صورته که اول برگهاى لپه اى رو جدا میکنیم و بعدش تا برگ ششم گیاه، جوانه جانبی و گل هاى روى بوته رو حذف میکنیم تا بوته قوی تری داشته باشیم. بهتره این هرس تو دو مرحله انجام بشه تا بوته وارد شوک نشه و بعد ار هر هرس هم به بوته محلول یک در هزار اسید امینه مه پاشى بشه تا مقاومت گیاه بالا بره.
بستن بوته
همزمان با هرس اولیه بستن بوته هم شروع میشه و تا زمان پایان تنش ابی و شروع میوه دهی بوته ها با نخ های محکم ترجیحا نخ بیلر(بسته بند یونجه) به سیم های مهار بسته شوند.
نحوه هرس
در زمان هرس بستگى به اینکه چ رقمى کاشته ایم و چ نوع میوه ای میخواهیم متفاوت خواهد بود
در ارقام ریز میوه همزمان بر روی شاخه های فرعی اجازه تشکیل یک میوه روی هر شاخه را میدهیم و پس از تشکیل هر میوه شاخه را از دو برگ بعد از میوه سربرداری میکنیم.
(نکته: سربرداری بعد از تیکیل میوه در تمام ارقام یکسان است و از تکرار آن پرهیز میکنم)
در متوسط میوه ها پس از تشکیل چهار میوه از چهار ساخه فرعى اول و سربرداری اجازه تیکیل میوه بر روی شاخه های فرعی بعد داده نمی شود و پس از حجم گرفتن این چهار میوه به اندازه نیم کیلو به تشکیل 4میوه دیگر اقدام میکنیم.
در درشت میوه ها فقط ب دو میوه اجازه رشد میدهیم و پس از وزن گرفتن حدود یک کیلو به تشکیل دو میوه بعد اقدام میکنیم و پس از وزن گرفتن میوه های سری دوم میوه های سری اخر تیکیل میگردد.
بنابر این در
ریز میوه ها حدود12تا16میوه
متوسط میوه ها 7تا8میوه
ودرشت میوه ها 4تا6میوه خواهیم داشت.
نحوه کودهی
در مرحله شروع گلدهى تزریق کود NPK کامل و داراى ریز مغذی تاثیر بسزایی در ایجاد بوته قوی خواهد داشت و پس از آن
در ارقام ریز میوه چون دوره کشت کوتاه و همزمان میوه رسیده، میوه درشت و میوه ریز روی بوته هست پایه کود دهی بر اساس کود 36-12-12 میباشد یعنی ار تسکیل میوه به اندازه توپ پینگ پنگ تااولین برداشت هر پانزده روز تزریق ده کیلو از این کود برای هر هزارمتر گلخانه ضرورى است. پس از برداست اول و فاصله ده روزه از اخرین تزریق 36-12-12 اقدام به تزریق سلو پتاس کرده و حدود10کیلو در هزارمتر جوابگو تا اخر کشت می باشد.
در میوه های متوسط کود پایه بدین صورت است که پس از مصرف 10کیلو 36-12-12 پانزده روز بعد مقدار ده کیلو نیترات کلسیم مصرف کرده و پس از ده تا پانرده روز وقفه سلو پتاس به مقدار 10کیلو مصرف گرددتا برداشت اولین میوه یک بار و پس از ان یک بار دیگر این برنامه تکرار شود.
در درشت میوه ها مصرف کودها بعلت دوره رشد طولانى بصورت سرک بوده و با رعایت اصول اختلاط مواد شیمیایی و فاصله مصرف عناصر ریز مغذی و پر مصرف به بوته رسانده می شود.
بدیهی است این نحوه مصرف فقط پایه کوددهی می باشد و جزییات کوددهی بر اساس نوع خاک وفصل کشت و رقم متفاوت هست و بر اساس ازمایش خاک و برگ و تجربه میتوان اقدام نمود.
3 - نحوه آبیاری
پس از رفع تنش و تزریق NPKکامل گیاه وارد مرحله تشکیل میوه میگردد در تمام ارقام طالبى از تشکیل میوه تا برداشت باید ابیاری منظم و با دور ابیاری 4تا9روز بستگى به نوع خاک و فصل کاشت انجام گیرد درصورت انجام ابیاری نامنظم اختلالات فیزیکی برروی میوه ایجاد میگردد مثلا میوه های ریز تشکیل میگردد ویا میوه ترک میخورد و فقط قبل از برداشت میوه برای تجمع قند در میوه میتوان یک الی دو روز دور ابیاری را بیشتر کرد.
4 - برداشت
در موقع رنگ گیری کامل دور ابیاری را قبل از بردایت یک الی دو روز افزایش داده تا قند میوه به حد قابل قبول 10Tss.برسد و سپس ب برداشت به صورت همراه با تکه اى از شاخه فرعى اقدام میکنیم.
برداشت همراه با تکه چوب
منبع: کانال تلگرام زیر
https://telegram.me/hortithesis