روش نگهداری صحیح گل ارکیده قسمت اول
آنقدر که ارکیده گلی لوکس به نظر میرسد، افرادی خاص سمت خریدن و نگهداریاش میروند. شاید باورش سخت باشد که بتوان گلدان ارکیده را در خانه نگه داشت اما چه باور کنیم و چه نکنیم، این گیاه با عشوه و ناز و ادا و البته گران، میتواند یک گل آپارتمانی باشد! هر چند تکثیرش خیلی سخت به نظر میرسد و نیاز به شرایطی خاص و محیط کشت آزمایشگاهی دارد اما نگهداری گلدانش در خانه، چندان هم غیر ممکن نیست. ارکیده میان گیاهان، بعد از خانواده کاسنی، دومین خانواده پرتعداد محسوب میشود.
یکی از علتهایی که ارکیده را تا این حد جذاب کرده، ماندگاری طولانی آن در گلدان و حتی به صورت گل شاخه بریده است. ارکیده در گلدان سه تا شش ماهی پشت سر هم گل میدهد و به صورت شاخه بریده تا یک ماه میتواند همچنان بدرخشد. یکی از ویژگیهای ارکیده که کمتر کسی از آن خبر دارد، این است که این گل بسیار کم توقع است و با چند تکنیک ساده و با کمترین نگهداری میتواند به محیط خو کند.
گلی پر از فایده
نام دیگر خانواده ارکیده «ثعلب» است. شاید باور نکنید که ثعلب بستنیهای سنتی که خیلی هم محبوبند، از نوعی ارکیده که در کوههای «باغرو» در حوالی آستارا و اردبیل میروید، گرفته میشوند. البته برخی گونههای ارکیده هم مصارف دارویی دارند. مثلا بومیهای استرالیا از میوه نوعی ارکیده به عنوان داروی ضدبارداری استفاده میکنند. وانیل طبیعی که البته در ایران فرهنگ استفاده از آن هنوز جا نیفتاده هم جزیی از یک گل ارکیده است. در چین پیاز یک گونه ارکیده به عنوان یک دمکرده آرامبخش استفاده میشود.
در کره گونهای دیگر حاوی عامل ضدسرطان است. در سراسر آسیا این گل نقش کلیدی در زندگی مردم دارد. در جزایر آنتیل برای درمان مسمومیت استفاده میشود. در ژاپن از شیره نوعی از آن چسبی تهیه میشود که در صنایع دستی کاربرد دارد. در گواتمالا نیز درجشنهای مذهبی جای دارد و در کاستاریکا گلی ملی است.
چگونه آبیاری کنیم
ارکیدهها دوست ندارند تا مرزخشکیدگی و پژمردگی بیآب بمانند. به همین خاطر باید قبل از خشک شدن کامل گلدان، آن را آبیاری کرد و البته به همان نسبت به سر کردن در شرایط ماندابی حساس هستند. پس باید صبر کرد تا دوباره تقریبا نزدیک به خشک شدن برسد و بعد آبیاریاش کرد. حدود یکبار در هفته تا 10 روز یکبار، تقریبا بهترین فاصله آبیاری است. در زمستانها که لوازم گرمایشی روشن شده و رطوبت هوا کم میشود، نیاز به آبیاری بیشتر خواهد بود. مراقب باشید روی غنچهها و شکوفهها آب نریزد که عمر گلها کم میشود.
برای اینکه رطوبت خیلی بهتر به ریشههای ارکیده برسد، در خاک این گیاه از دانههای سنگهای سبک معدنی مثل پرلیت و لیکا یا حتی پوکههای معدنی درشت همراه با بقایای پوسیده چوب یا پیت ماس (بقایای نوعی خزه) یا کوکوپیت (نوعی خاک از الیاف درخت نارگیل) استفاده میشود. ریشه ارکیده با چسبیدن به این مواد، رطوبت را به آرامی از آنها میگیرد.
برای تزیین آشپزخانه
ارکیدهها روش جالبی در گلدهی دارند. اگر بعد از تمام شدن غنچهها ساقه گلدهنده را بررسی کنید، ممکن است روی ساقه زبانکهای سبز یا قهوهای ببینید که از ساقههای گلدهنده جانبی حفاظت میکنند. در صورت وجود چنین زبانکهایی ساقه گلدهنده را قطع نکنید. با رشد ساقههای جانبی دوباره گلدهی را در پیش خواهید داشت.
این گلدانها دارای سیستم مخزن منحصر به فردی هستند که به تدریج آب را برای تغذیه گیاه فراهم میکنند. این طرح برای طراحی گیاهان در آشپزخانه عالی است. هر چند نمونه داخلی از آن ندیدهام و در فروشگاههای کانادا به فروش میرسد اما میتواند منبع الهام خوبی برای دوستداران ارکیده باشد.
منبع:
@almaskaktoos